Zlaté mince ako dar?

Zlato sa začalo využívať v našej oblasti už cca 6000 rokov dozadu. Ako prostriedok medzinárodného obchodu ho registrujeme premiérovo v starovekom Egypte približne 1500 rokov pred našim letopočtom. Do tohto obdobia môžeme datovať aj prvé zlaté mince tzv. šekely. Mince tohto druhu patrili veľmi dlho medzi najviac rozšírené platidlo. Neskôr sa ale pridružili aj iné funkcie, boli veľkým fenoménom majetnejších. Dnes je už našťastie zlato dostupnejšie a existuje viacero možností ako ho vlastniť alebo podarovať ako krásne gesto hodnotného daru.

Komu darovať zlatú mincu?

Zlato vždy bolo a stále je symbolom hojnosti a prejavom silnej náklonnosti. Takmer po celom svete však predstavuje mimoriadne cenný a vzácny dar. Nemusí však ísť len o šperk, určite nesklame aj v podobe zlatých mincí. V akých príležitostiach sú vhodné ako dar?

Minca do kolísky alebo ak dar pri narodení dieťaťa

V posledných rokoch sa rozšírila aj táto krásna tradícia, ktorá už v minulosti disponovala veľkou popularitou. Zlaťáky v kolíske mali predchodcu v zlatých gombíkoch, neskôr ich nahradili strieborné a zlaté mince. Medzi najznámejšie patrili dukáty zo zlata. Majú prinášať bohatý život, šťastie či ochrániť pred chudobou a biedou. Darom z tohto ušľachtilého kovu nepochybne ukážete, že vám na bábätku záleží. 

Minca ako štart do dospelosti pri 18. narodeninách

Máte medzi blízkymi osobu, ktorá vstupuje do sveta dospelosti? Vzácne mince zo zlata môžu byť naozaj skvelým darčekom. Mladých dospelých často “svrbí ruka” keď dostanú peniaze a často sa rozkotúľajú skôr ako ich stihnú využiť napríklad na osamostatnenie.  V podobe zlatého kovu im dávate do rúk zodpovednosť a hodnotu, kt. bude rásť pokým si nájdu životný smer a budú ju môcť využiť v správny čas. Našťastie už existuje možnosť sporenia do zlata. Na zlaté mince môžete sporiť postupne v menších čiastkach celé jeho detstvo a tak mu zabezpečiť bezpečný kapitál do budúcnosti.

Minca k úspešnému ukončeniu štúdia

V niektorých krajinách je úplne bežným darom k oslave ukončenia štúdia medaila z určitého drahého materiálu. Čo tak vsadiť na zlatú mincu? Pre mladých ľudí navyše môže ísť aj o zaujímavú investíciu, veď unca zlata si dlhodobo udržuje svoju vysokú hodnotu. Navyše sú zlaté mince veľmi likvidné. Vysokoškoláci už väčšinou majú jasnejšie kam pôjdu ich ďalšie kroky. Či už to bude založenie rodiny, biznisu alebo kúpa bytu, so zlatou mincou “vo vrecku” im uľahčíte cestu k ich šťastiu.

Minca k zlatému výročiu manželstva

Zlatá svadba si zaslúži poriadny dar! Už jej názov evokuje jeden z najlepších nápadov. Ide o úžasný životný úspech a dôvod na oslavu – samozrejme v zlate. Existujú krásne možnosti balenia mince kde môžete zakomponovať fotky (spomienky) spoločnej cesty životom. Minca sa môže naďalej dediť ako rodinný klenot alebo ho dvojica využije na spestrenie dôchodku alebo konečne na splnenie snov, kt. často odkladáme na “keď deti odrastú”. 

Minca ako dar istoty do dôchodku, napr. k 50-tke, 60-tke

Tieto ročníky už doma väčšinou disponujú všetkým, čo k svojmu životu potrebujú. Vybrať pre nich vhodný darček teda nie je najjednoduchšia záležitosť. Častokrát im chceme ukázať ako ich máme radi a zároveň im poďakovať za to, že tu pre nás boli, keď sme ich potrebovali. Ak chcete zaujať hodnotným darom, skúste sa vybrať cestou mincou z rýdzeho zlata. Ak sa vám teda nepozdáva klasická obálka s hotovosťou a nechcete stúpiť vedľa niečím, čo možno v domácnosti aj tak nevyužijú, máte možnosť ich potešiť niečím, čo bude pre oslávenca krásnou spomienkou, trvalou hodnotou, prilepšením si do dôchodku alebo akousi istotou ak ich zdravie začne menej poslúchať a budú potrebovať finančnú rezervu aby si mohli dovoliť všetko čo potrebujú.

Minca ako Vianočný dar hojnosti

Mnoho ľudí práve v tomto období hľadá tie správne darčeky na Vianoce. Či sa jedná o dospelých alebo deti, zlaté mince patria medzi určite tie najoriginálnejšie. Malé deti určite poteší kniha, hra, pyžamko s obľúbenou rozprávkovou postavičkou….a hlavne vedome strávený čas s blízkymi. Čo môže potešiť však väčšie dieťa alebo „skoro dospelého“? Čo tak mu zveriť dôveru a zároveň ukázať aj inú hodnotu ako peniaze či nový smartfón? Zlatá minca je trvácna hodnota, kt. mu bude rásť spolu s ním a je už na ňom, či si ju ponechá ako uchopiteľnú spomienku alebo ju využije v správnej chvíli pri vstupe do dospelosti.

Ako kúpiť zlatú mincu?

V prvom rade je potrebné si ujasniť či chcete investovať pravidelne alebo jednorazovo.Ak vám to finančná situácia dovoľuje, najvýhodnejšie je kúpiť zlaté mince priamo.

Pre väčšinu ľudí je však schodnejšia cesta možnosť čiastkového nákupu, resp. postupného sporenia do zlata. To znamená, že ak nemám vyššiu hotovosť alebo si chcem príjmu) a zároveň chcem vlastniť investičné zlaté mince existuje spôsob ako si nasporiť na mincu od 25 eur mesačne.

Unca zlata má dlhodobo udržateľnú hodnotu, preto môže byť veľmi výhodné sledovať možnosti množstevného nákupu cenovo výhodného balenia. Je potrebné nakupovať z overeného zdroja. Každá minca musí mať punc, kt. potvrdzuje rýdzosť kovu a mali by ste k nej dostať certifikát o kúpe.

Výhody investovania do zlatých mincí?

  •  Možnosť menších investícií – investovanie do zlata je vo svete veľmi rozšírené,  nie každý však môže začať vo veľkom. To myslíme doslovne, ide o skvelý štartovací bod investície tohto druhu aj z dôvodu toho, že zlaté mince sú menších rozmerov. Tým pádom sa vám aj naskytá cesta pravidelných menších nákupov bez zbytočne vysokej prvotnej investície.
  • Dodnes ako zákonné platidlo – už tisícročia patria zlaté mince k zákonným platidlám, v niektorých krajinách veľmi často používaným aj dodnes.
  • Likvidita – Mince menšej hodnoty a rozmerov odpredáte bez problémov a pomerne rýchlo, čo môže byť problém napríklad pri zlatých tehlách.
  • Výhodné množstevné nákupy – Veľa predajcov ponúka lepšiu cenu pri nákupe viacerých mincí naraz.
  • Široká škála zaujímavých ikonických dizajnov – Ak sa z vás stane vášnivý zberateľ, mincovne razia mince pravidelne rôzne dizajny a sady k rôznym príležitostiam.
  • Investícia vysokej bezpečnosti – Je to naozaj investícia, pri ktorej sa nemusíte báť o svoje peniaze, ako v prípade iných typov investovania (napr. do akcii). Hodnota zlata rastie naprieč časom aj storočiami. Nie je veľmi náchylná na zmeny trhovej ekonomiky. Samozrejme nájdu sa výkyvy hodnoty, vždy sa však vrátilo na krivku rastu.  Keďže je zlata vo svete len určité množstvo a nikdy ho nebude viac, vždy si bude držať hodnotu. Aj aktuálna ekonomická kríza nám ukázala, že si zlato obhájilo svoju pozíciu bezpečnej investície a jeho hodnota ešte vzrástla. Čo môže byť ideálna voľba na tvorbu rezervy práve v zlate, pretože v “zlých” ekonomických časoch jeho cena rastie a to môže byť aj vašou finančnou istotou keď ju budete potrebovať.
  • Ochrana pred infláciou – V prípade, že sa znižuje kúpna sila peňazí (za 100 eur dnes si kúpim menej ako pred rokom), resp. stráca sa ich využiteľná hodnota. Infláciu zvykneme pociťovať ako nárast cien všetkého, čo je veľmi zaťažujúce pre domáci rozpočet. Inflácia vám bohužiaľ aj zníži reálnu hodnotu peňažných rezerv. Ochrániť hodnotu peňazí môžete investovaním do zlata. Zjednodušený príklad: zo 100 eur na bežnom účte vplyvom 10% inflácie stane 90 eur / investícia mi zhodnotí 100 eur o 10% moje úspory sú ochránené pred infláciou. Ak sa investícii darí a zlatú mincu predám práve tredy keď jeho hodnota rastie v konečnom dôsledku ešte aj zarobíte.
  • Jednoduché skladovanie – Zlaté investičné mince majú výhodu menšej veľkosti, čiže ich ľahko uskladníte aj doma.

Nevýhody zlatých mincí?

  • V prípade, že ich využijete ako zákonné platidlo, môže nastať problém pri transakcii. Využíva sa tu totiž razená nominálna cena mince a teda nie jej trhová hodnota.
  • Nie sú veľmi vhodné pre naozaj veľké investície, pri ktorých by bolo potrebné ich kúpiť vo veľkom množstve (v tomto prípade sú skôr vhodné zlaté tehly).
  • Vyššie cenové prirážky v prepočte na jeden gram z dôvodu vyšších nákladov na výrobu či dizajn.

Chceli by ste darovať zlaté mince alebo si vďaka nim vytvoriť rezervu?

Radi Vám s tým pomôžeme. Kontaktujte nás.
Scroll to Top

Máte záujem o sporenie?

Vyberte si spôsob založenia sporiaceho účtu
Založiť účet online
Vytvorte si sporiaci účet pohodlne online
Nechajte si poradiť od experta
Naši experti vás budú kontaktovať a pomôžu vám so založením účtu

Vyplňte vaše kontaktné údaje

Po odoslaní vyplneného formuláru Vás bude kontaktovať náš špecialista, ktorý s Vami dohodne ďalší postup podľa vašich individuálnych potrieb a možností.
Ďakujeme za záujem
Náš špecialista vás bude čoskoro kontaktovať.